Сушарка для продуктів - це кухонний продукт, призначений для сушіння овочів, фруктів, ягід, м'яса, риби, грибів, з допомогою гарячого повітря або інфрачервоних променів. Для максимального збереження в продуктах харчування вітамінів і корисних мікроелементів, виробники рекомендують електричні сушарки для продуктів. Це альтернативне рішення для тих, хто не вміє консервувати.
Електросушарки можна зустріти круглої або квадратної (прямокутної форми). Конструкція такого приладу має горизонтальні секції, призначені для піддонів. Присутність терморегулятора дозволяє контролювати процес сушіння.
При виборі такого «диво-приладу», зверніть увагу на наступні характеристики:
- Чим більше піддонів (від трьох до восьми) містить сушарка, тим більше місткість.
- Потужність приладу залежить від якості процесу висушування. Оптимальна потужність 500 Вт.
- Виділяють два види сушіння: з вертикальною подачею і горизонтальною подачею повітря. Вертикальна подача повітря має два напрями повітря: вгору і вниз. Такий варіант вимагає регулярної перестановки піддонів для рівномірного висушування продуктів. Сушарки з горизонтальною подачею повітря виконують рівномірну подачу повітря, при цьому, не змішуючи запахи. Такий вид дорогий.
- Корпус електросушарок може бути пластиковим або металевим. Пластикові дуже легкі і жаростійкі. Металеві ж - важкі (до 10 кг), мають властивість нагріватися, що перешкоджає рівномірному розподілу температури всередині сушарки.
- Наявність вентилятора та таймера - говорить про якісної моделі приладу.
- В цілях безпеки сушарки оснащені термозапобіжником. Він позбавить прилад від перегрівання, не дасть вийти з ладу.
- Сучасний споживач віддає перевагу якісним моделей, виготовлених в США, Таїланді або Японії. Хоча, вітчизняне виробництво, нітрохи не поступається імпортному.
- Інфрачервона сушка використовує у своїй технології інфрачервоні промені, вони проникають до 12 мм, і поглинаються водою продукту. Це дозволяє проводити сушку не більше 60?С. Збереження смаку, кольору і вітамінів продуктів близько 90%. Має невеликий витрата електрики, але високу вартість продажу.
- Конвективна сушка нагріває продукти гарячим повітрям. Висока температура і тривалий час сушіння призводять до втрат вітамінів, смаку і кольору. Цей прилад енергозатратний. Відрізняється низькою вартістю.