Трофічна виразка являє собою серйозне захворювання, що супроводжується масою неприємних відчуттів білі з вираженим характером захворювання. Лікування трофічної виразки має відбуватися не тільки за допомогою медичних процедур, але і за рахунок дотримання певних правил в раціоні харчування. Як виглядає дієта при трофічної виразки, і які рекомендації вона дає, варто дізнатися детальніше.
Симптоми трофічної виразки
Трофічна виразка супроводжується набряком, болем і важкістю в ногах. При цьому самі хворобливі відчуття зосереджені в гомілці. Коли виразка починає прогресувати, до перерахованих симптомів додаються судоми ночами, жар, свербіж і печіння. Ще через якийсь час починають відбуватися шкірні зміни: колір шкіри стає глянсовим, відтінки шкіри на різних ділянках шкіри не збігаються, а також з'єднання є плями пігментації невеликого розміру, але через деякий час вони зливаються.
Пізніше шкірі стані грубою, а якщо натискати на неї, то будуть виникати біль. На перших етапах розвитку трофічна виразка постає у вигляді невеликих плям округлої або овальної форми з порізаними краями.
Причини виникнення трофічної виразки
Трофічна виразка виникає з-за наступного ряду причин:
- Захворювання, при яких порушується струм крові
- Атеросклероз артерій нижніх кінцівках
- Лімфостаз в гострій або хронічній формі
- Варикозне розширення вен
- Травми нервових стовбурів
- Хронічні дерматити
- Цукровий діабет
- Тромбофлебіт
- Відмороження
- Опіки
Харчування при трофічних виразках
#image.jpgДієта при трофічній виразці обов'язково повинна містити всі необхідні організму поживні елементи, які повинні бути збалансованими, і містити більше продуктів, що сприяють підвищенню відновлювальних та захисних функцій організму. Прискорити здатність тканин регенеруватися, а також підвищити імунну систему організму допоможуть вітаміни A, C та E. Пояснюється це тім, що вітамін C підвищує кількість антитіл, які здатні вступати в боротьбу з інфекціями, а також він перешкоджає утворенню бляшок холестерину в судинах і сприяє підвищенню рівня інтерферону. Вітамін C можна отримувати з цитрусових, брокколі, білокачанної капусти і чорної смородини. Що стосується вітаміну E, то він здатний впливати на прискорення процесу вироблення клітин, які борються з патогенними мікроорганізмами. Отримувати цей вітамін можна з горіхів, цільного молока і рослинних олій. Доросла людина повинна щоденно отримувати 10 МО (міжнародних одиниць) цього вітаміну.
Дієта при трофічній виразці настійно рекомендує включати в раціон гарбуз, жовтки яєць, ікри, вершкове масло, морква, помідори, молоко і сир, оскільки в цих продуктах містяться каротиноїди, збільшують кількість клітин, здатних давати відсіч інфекціям і стимулювати функції клітин імунної системи (макрофагів). Важливо також подбати про те, щоб організм отримував більше селену і цинку, оскільки за допомогою цих елементів відбувається збільшення числа Т-клітин, які борються з інфекціями. Отримувати селен і цинк можна з морепродуктів, рісу бурого кольору, яєчних жовтків, часнику, білого м'ясного м'яса птиці, овочів і насіння.
Важливо також збагатити раціон Омега-3 кислотами, з допомогою яких можна буде поліпшити стан хворого під час трофічної виразки. Ці кислоти можна отримувати з рослинних олій і жирної риби.
Дієта при трофічній виразці пропонує використовувати дробове харчування, оскільки воно дозволяє стабілізувати рівень цукру в крові, що особливо корисно, якщо трофічна виразка була спричинена цукровим діабет. При цьому важливо, щоб трапези щодня проходили в одну годину.
Харчування при трофічних виразках кардинально змінювати раціон не пропонує, оскільки її основним завданням є домогтися посилення імунної системи і зниження ризику закупорювання судин. Відкоригувавши свій раціон харчування, згідно з рекомендаціями дієти при трофічної виразки, ви обов'язково досягнете одужання.