
Протягом довгих років методом проб і помилок вчені з усього світу намагалися знайти рішення загадки, яким чином взаємопов'язані харчові звички людини і його постать. Було наведено безліч теорій і гіпотез в області харчування, але лише в середині двадцятого століття дієтологами було встановлено зв'язок між типом метаболізму, звичками харчування і фігурою як результату всіх попередніх факторів. Після експериментальних досліджень з'ясувалося, що між образом і раціоном харчування й загальним станом здоров'я людини простежуються абсолютно логічні закономірності.
Беручи до уваги особливості обміну речовин, можна розділити всіх людей на кілька груп за принципом, яка дієта підходить тій чи іншій групі. Американський дієтолог Дж. Уотсон домігся в області розвитку цієї гіпотези помітних результатів. Основоположник Уотсона Р. Уіллі продовжив його справу і виявило взаємозв'язок між рівнем рН крові і обмінними процесами організму. Вплив рН на травлення лягло в основу розробки спеціалізованої дієти відповідно до особливостей різних груп крові. Американські вчені продовжили справи своїх попередників і вивели остаточну теорію про взаємозв'язок індивідуального метаболізму та його вплив на перетравлення їжі.
Учений Вільям Уолкотт виділив кілька метаболічних типів, і в своїй книзі привів тест на приналежність до одного з типів. Згідно його класифікації існує три типи метаболізму:
Змішаний тип метаболізму
До цієї групи людей належать ті, хто може похвалитися урівноваженим характером і помірними окисними процесами. Завдяки такому балансу серед людей зі змішаним метаболізмом мало хто страждає від надмірної ваги. У раціоні харчування повинна переважати вуглеводна їжа, але її не повинно бути більше ніж на 10% по відношенню до білкової їжі.
Білковий тип метаболізму
Згідно назві типу метаболізму легко зрозуміти, що раціон представників даної групи повинен складатися в основному з білкової їжі. Самими корисними білками збагачені субпродукти. Споживання вуглеводів можливо, але в менших кількостях. Обов'язково регулярне вживання в їжу жирів маленькими порціями.
Вуглеводний тип метаболізму
Люди з таким типом обміну речовин відносяться до групи ризику. Саме вони схильні до накопичення жирових тканин. Контроль над тим, що вони їдять повинен бути абсолютний: за жирами, білками і вуглеводами.