З часом будь-яка сковорода стає непривабливою на вигляд від нагару. Тому слід мати уявлення про те, як слід чистити сковороду.
Нагар з'являється внаслідок дії високих температур на мастило. Сковорідки зі старим жиром, як варіант, можна чистити найпростішим миючим
матеріалом. До того ж такий процес довгий і не зовсім ефективний. Жиру в'їдаються, і для того, щоб від них позбутися потрібні потужні засоби для очищення.
Найефективніший спосіб - пісок. Саме їм слід терти сковороду. Цей спосіб хороший. Але мінус в тому, що потрібно багато часу. Приблизно 10 годин.
Наступний спосіб є давнім. Він полягає в тому, щоб кип'ятити сковорідку в тазі води. При цьому слід туди додавати пральний порошок. Дійсно, цей спосіб досить давній.
Ще один спосіб - застосування засобу для очищення водопровідних труб. Але слід зазначити, що він недостатньо ефективний.
Ви можете помістити сковороду в киплячу воду і додати солі, соди, оцту, канцелярський клей. Такий метод дозволить позбутися від нагару.
Але найефективніший, найкращий спосіб - хім. кошти. Це і парашки, лужні препарати та ін. Але перш ніж використовувати препарат слід дізнатися з якого матеріалу виготовлена ваша сковорода.
Тефлонову сковороду легко очистити. Для її очищення рекомендують використовувати хімічні засоби, як Amway, Пенталюкс ПЗ та ін. Але не забувайте і про те, що для даного типу сковороди не можна використовувати металеву мочалку, ніж, так як вони можуть з легкістю пошкодити тефлонове покриття.
Чавунна сковорода. Для її очищення процес, більш ускладнений. Вам буде потрібно помістити її в киплячу воду приблизно на 3 години. При цьому вам потрібно буде покласти у воду засоби для миття посуду, соду, невелику кількість піску, канцелярський клей.
Також ви можете просто постукати сковорідкою. Це зруйнує твердість нагару. А потім просто зчищайте його металевою мочалкою з содою. Потім скористайтеся миючим засобом.
Якщо ви скористалися хімічним засобом, вам слід ретельно промити сковороду. Щоб уникнути нагару, вам потрібно правильно готувати їжу і після кожної готування мити вашу сковороду.